STANOVNICI TOPOLE ĆE SMANJITI RAČUNE SORTIRANJEM OTPADA

Opština Topola će početkom sledeće godine krenuti sa projektom primarnog razdvajanja smeća kojim je zamišljeno da se u domaćinstvima razdvaja smeće i na taj način umanji račun za iznošenje komunalnog otpada.

„Polako se stiču uslovi da idemo korak napred, što se tiče prikupljanja i razdvajanja smeća. Najpre će se u četiri velika sela naše opštine, Šatornja, Belosavci, Trnava i Natalinci, postaviti posebni kontejneri za plastiku i staklo. Osim posebne boje, imaće i jasne natpise na njima. Ideja nam je da kasnije to bude u celoj opštini i da krenemo sa posebnim kantama za razdvajanje smeća u svakom domaćinstvu. Hoćemo da motivišemo sve korisnike tako što će se kante sa plastikom i staklom meriti, zato što će na njima postojati bar kodovi, kako bi se za vrednost stakla ili plastike koji se prikupe, umanjio mesečni račun za iznošenje smeća“, objasnio je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović za TopPres.

Prema njegovim rečima, na ovaj način bi se popularizovalo odvajanje smeća kao zabava i mogućnost da se zaradi. Dodao je da ovakvi projekti postoje u vrlo malo gradova u Evropi, a najviše su rasprostranjeni u Skandinaviji.

Razdvajanjem otpada, količina smeća koja se odlaže na deponiju na početku bi se smanjila za oko 30 odsto.

E2 portal   (Top Pres)