„ZELENO“ RADNO MESTO

zeleno radno mesto
Zeleno radno mesto

Zelenije radno mesto znači zdravije i produktivnije mesto za rad. Bilo da ste gazda ili radnik, da vam je kancelarija već „zelena“ ili se spremate da to postane, neki praktični koraci mogu da se preduzmu da se postavi temelj za zdrav radni prostor bez štetnih uticaja na životnu sredinu.

Za većinu ljudi, kompjuter je glavno sredstvo za rad.  Podesite kompjutere da štede energiju, obavezno ih gasite kada odlazite sa posla (stend baj režim takođe troši energiju iako ne koristite kompjuter). Ako štampače i skenere ne koristite svakodnevno, isključite ih iz struje. Naravno, gasite svetla u kancelariji kada ne boravite u njoj.
Pomalo je čudno da u digitalnom dobu koristimo mnogo papira. Najzeleniji papir je onaj koji ne postoji, tako da izbegavajte štampanje koliko god je to moguće. Što više radite onlajn, manje vam je potreban papir. Čuvajte fajlove na kompjuterima, umesto da ih štampate, ali uvek napravite kopiju.

Kada kupujete papir za štampanje, tražite reciklirani sa minimumom izbeljivača. Čak i reciklirani papir guta mnogo energije, vode i hemijskih sredstava kroz obradu. Kada koristite papir, štampajte na obe strane, i birajte štampače i fotokopir mašine koji rade dvostrano.

Mnogo vremena potrošite u saobraćaju dok odlazite na posao. Troši se gorivo, novac, zagađuje se životna sredina. U inostranstvu, u Americi naročito je popularno deljenje troškova transporta (jednim kolima više njih odlazi na posao i dele troškove). Ako ne živite daleko od posla, idite peške na posao, ili biciklom, ako je izvodivo. Takođe, koristite javni prevoz. Tehnologija brzo napreduje, pa se ljudi odlučuju i na kupovinu hibridnih vozila.
Neka vaša poslovna odeća bude napravljena od prirodnih ili recikliranih vlakana.  Izbegavajte odeću koja mora da se nosi na hemijsko čišćenje.

Zeleno radno mesto

Ako možete da radite od kuće, to bi bila prednost. Takođe, držite telefonske konferencije, uzimajte onlajn časove..
Nekada ne može da se izbegne korišćenje papira, tako da tada koristite reciklirani papir i koverte koje su obrađene korišćenjem eco-friendly metoda. Olovke i hemijske olovke mogu takođe da se naprave od recikliranih materijala, a punjive olovke i markeri su bolji od onih za jednokratnu upotrebu. Koristite biorazgradive sapune i ubruse od recikliranih materijala.

Ozelenjavanje radnog prostora je gotovo bez ograničenja. Počnite sa dobrim nameštajem, kvalitetnom rasvetom i čistim vazduhom. Nameštaj može da se napravi od recikliranih materijala, kao i da se reciklira ako je neophodno. Koristite LED stone lampe koje troše minimum energije, a idealno je ako možete da iskoristite što više dnevnog svetla. Dokazano je da dnevno svetlo poboljšava produktivnost radnika. Kvalitet vazduha u radnom prostoru je takođe od presudne važnosti. Važna je dobra ventilacija i što manje korišćenje hemikalija u proizvodnji materijala (npr.za tepihe i nameštaj).

Donošenje ručka na posao u kutijama za višekratnu upotrebu je najzeleniji (i najzdraviji) način da se hranite dok ste na poslu. Svaka narudžba hrane na posao ostavlja za sobom i ambalažni otpad.

Podelite ove savete sa kolegama. Nabavite malu kantu za recikliranje i tu bacajte sve što može da se reciklira. Dogovorite se sa kolegama da podelite troškove dolaska na posao samo jednim kolima. Donesite staklene šolje ili čaše od kuće i iz njih pijte kafu; izbegavajte korišćenje plastičnih.

ZELENI POSAO KROZ BROJEVE

55/%: količina vode koja se uštedi proizvodnjom recikliranog papira.
60-70% manje energije se potroši za proizvodnju recikliranog papira nego za potrošnju celuloznog.
120: broj tona čelika koji bi se uštedeo kada bi se na poslu dnevno koristila bar jedna spajalica manje.

E2 portal