STUDENTI ETF-A OSVOJILI 2.MESTO NA SVETSKOM TAKMIČENJU IZ OBLASTI ENERGETSKE ELEKTRONIKE

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges  je na nedavno završenom takmičenju IFEC 2020. osvojio drugo mesto, odnosno nagradu „The Outstanding Performance Award“. U izuzetno jakoj konkurenciji sa preko 40 univerziteta širom sveta, ovo je veliki uspeh i potvrda kvalitetnog rada tokom protekle godine.

IFEC (International Future Energy Challenge) je najveće svetsko takmičenje u oblasti
energetske elektronike, koje sprovodi međunarodna organizacija IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Ovo takmičenje okuplja timove najboljih svetskih univerziteta koji godinu dana rade na multidisciplinarnom projektu. H-Bridges timu ovo je peta uzastopna godina učešća i svaki put su se vratili sa zapaženim rezultatima, od kojih je svakako najveća pobeda 2019. godine, kao i ovogodišnji rezultat.

Zadatak tekućeg tima je razvoj novog rešenja u vidu trostepenog pretvarača za priključenje solarnog mikrosistema sa galvanskom izolacijom na mrežu. Oni će pokušati da naprave uređaj, koji ispunjava sve tehničke zahteve u pogledu energetske efikasnosti, kao i pouzdanosti rada samog uređaja pri svim eksploatacionim uslovima.

Solarni paneli, za koje će invertor biti realizovan, biće postavljeni na krovu zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu. Finalno takmičenje biće održano marta 2022. godine u američkoj državi Tenesi, u Noksvilu.

“Kao laboratorija, trudimo se da održimo kontinuitet u razvoju inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti. Tim iz godine u godinu obuhvata sve veći broj studenata, što je pravi pokazatelj dobre organizacije i atmosfere koja vlada u timu. I ove sezone primarni cilj je da studenti kroz naučno-istraživački rad, kao i praktičan rad u laboratoriji, razviju svoje inovativno rešenje, a aktuelni zadatak je razvoj sistema za priključenje solarnih panela na mrežu.” rekao je asistent sa Katedre za energetske pretvarače i pogone, Aleksandar Milić, mentor tima.

E2 portal