U MONTREALU PREDSTAVLJEN DESETOGODIŠNJI KLIMATSKI PLAN

Montreal je prošle nedelje predstavio svoj klimatski plan kojim će tokom narednih deset godina nastojati da drastično smanji emisije gasova staklene bašte i da postigne klimatsku neutralnost do 2050.

Klimatski plan 2020-2030 obuhvata 46 aktivnosti, uključujući sadnju pola miliona novih stabala, davanje prioriteta električnim automobilima, sa više parking mesta i stanica za punjenje, promovisanje održivog načina prevoza (javni prevoz, pešačenje, vožnja biciklom), napuštanje grejanja na prirodni gas i lož ulje, subvencionisanje energetske obnove i promovisanje energetske efikasnosti zgrada, smanjenje bacanja hrane i dr.

Uz već započete aktivnosti na prenameni i revitalizaciji javnih površina, centar grada očekuju brojne promene, a velik broj parking mesta zameniće se biciklističkim stazama, i novim parkovima i zelenim površinama. Montreal takođe želi da stvori zonu sa nultom emisijom, sličnu onoj koju imaju Pariz i London, a kojoj bi pristup imala isključivo vozila na električni pogon.

Klimatski plan uključuje i obavezu primene „klimatskog testa“ na sve gradske odluke, od finansija i infrastrukture do javne politike. Montreal će takođe za borbu protiv klimatskih promena nameniti 10-15 odsto desetogodišnjeg proračuna.

E2 portal   (Ekovjesnik)