SUBVENCIJE ZA JOŠ 80.000 DOMAĆINSTAVA

Za nastavak realizacije programa mera za unapređenje energetske efikasnosti u narednim godinama, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama obezbeđeno je približno 70 mil EUR i očekujemo da će subvencije dobiti još 80.000 domaćinstava, najavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Podsetila je da od 2021. godine resorno ministarstvo realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti.

Građani mogu da dobiju subvencije do 50% ukupne vrednosti izvođenja radova na termičkoj izolaciji zidova, zameni stolarije, starih kotlova kao i za ugradnju solarnih panela.

Ministarka je navela da su do danas ovim programom obezbeđene subvencije za više od 20.000 domaćinstava, dok je u 130 jedinica lokalne samouprave potpisano približno 14.000 ugovora.

Osim stambenih objekata, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora. U prethodnom periodu završeno je 107 projekata energetske rehabilitacije škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština u kojim su smanjene emisije ugljen-dioksida za 13.000 tona godišnje, saopštilo je Ministarstvo povodom Svetskog dana energetske efikasnosti.

E2 portal