SUNČANE NAOČARE KOJE PROIZVODE ELEKTRIČNU ENERGIJU

elektricna energija
Suncane naocare koje proizvode elektricnu energiju

Istraživači sa Instituta za tehnologiju Karlsruhe razvili su poluprovidne, fotonaponske ćelije na bazi organskih materijala, koje su integrisane u stakla sunčanih naočara.

Stakla su 1,6 mm debela, 6 g teška i kod jačine svetlosti od 500 lux (prosečna rasveta u kancelariji ili domaćinstvu) proizvode 200 μW električne energije. Toliko energije moglo bi napajati aparate za sluh ili druge male električne uređaje.

Na ramovima sunčanih naočara su mikroprocesor i dva displeja, na kojima se prikazuju informacije o intenzitetu i temperaturi Sunca preko senzora u obliku grafikona, na šta se trenutno koristi proizvedena energija.

Isto tako, kod zgrada čitav prozor može biti solarni sistem, pa se na staklenim fasadama visokih zgrada mogu integrisati fotonaponski paneli, koji apsorbovano sunčevo zračenje mogu koristiti za proizvodnju električne energije i smanjenje potrošnje energije hlađenja.

Naime, fotonaponske ćelije na bazi organskih materijala su fleksibilne, jako tanke i transparentne, a dostupne su u različitim oblicima i bojama, i nude široku opciju primena koje se ne mogu ostvariti silikonskim fotonaponskim ćelijama.

E2 vesti   (Energis.ba)