UTICAJ PRIRODE NA DOBROBIT LJUDI

priroda
Uticaj prirode na dobrobit ljudi

Da li priroda zaista može da bude lek za stres? Šveđani žele to da saznaju, i planiraju da pošalju pet osoba izuzetno stresnih zanimanja u zastakljene male kabine u prirodi na tri dana.

Istraživači sa Instituta u Štokholmu proučavaju kako sloboda kretanja utiče na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Cilj studije je širenje svesti o jedinstvenom odnosu koji švedska populacija ima sa prirodom, i ohrabrivanje ljudi širom sveta da ojačaju svoj odnos sa Majkom Prirodom.
Već godinama je Švedska na prvom mestu po kvalitetu načina života. Švedska priroda je čista, a jedinstven odnos Šveđana sa prirodom je važan deo njihovog blagostanja, i zbog toga su i napravili male kabine gde pozivaju ljude da dođu i da se upoznaju sa prirodnim okruženjem.
Prvih pet osoba koje su se prijavile su: 2 novinara Londona, organizator događaja iz Njujorka, taksista iz Pariza i policajac iz Nemačke. Svaki od njih će provesti tri dana u svojoj kabini. Komunikacija sa spoljašnjim svetom će biti zabranjena. Učesnici će moći da pecaju ribu, plivaju, kuvaju i da uživaju u mirnom okruženju. Istraživači sa Instituta će biti na licu mesta, da mogu da izmere nivo stresa, sposobnost rešavanja problema i kreativnost. Rezultati će biti predstavljeni u oktobru.

E2 vesti   (Inhabitat)