SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Svetski dan zaštite životne sredine je koncipiran davnog, sada već u proslom veku juna 1972.godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija o čovekovom okruženju, koja je održana u Stokholmu, gde su prisutni delgati diskutovali o ekološkim pitanjima i izazovima za svet.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 5. jun za Svetski dan zaštite životne sredine kako bi označila početak podizanja globalne ekološke svesti i akcije.

Od 5.juna 1972.godine se Svetski dan zaštite životne sredine obeležava svake godine, sa različitom temom.

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023

Svake godine,domaćin Svetskog dana životne sredine je druga zemlja, i ona preuzima vodeću ulogu u organizovanju događaja, aktivnosti i kampanja usmerenih ka podizanje svesti o pitanjima životne sredine i podstiče na delovanje.

Zemlja domaćin takođe bira određenu temu na koju će se fokusirati tokom cele godine.

Ovogodišnji Svetski dan životne sredine 2023. će se fokusirati na borbu protiv zagađenja plastikom i biće usredsređen na rešenja za zagađenje plastikom.

Godine 2023. obeležava se 50. godišnjica Svetskog dana zaštite životne sredine, a ove godine domaćin je Obala Slonovače, u partnerstvu sa Holandijom.

Svako od nas treba da bude svestan koliko može da doprinese očuvanju životne sredine, pa hajde da krenemo od smanjenja korišćenja plastike i da se potrudimo da stvorimo zdravije životno okruženje.

E2 portal