SRBIJA MORA DA ULOŽI 15 mlrd EUR U ENERGETSKI SEKTOR U NAREDNIH 10 GODINA

Energetska kriza nije prošla i Srbija mora razmišljati o pripremama za više od jedne grejne sezone, a u narednih 10 godina mora da se uloži 15 mlrd EUR u razvoj energetskog sektora, ocenila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je za Politiku kazala da je među najvažnijim zadacima završetak nove termoelektrane Kostolac B-3 i gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, kao i dalje povećanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Ministarka je navela da će gasna interkonekcija sa Bugarskom, kada bude završena, omogućiti Srbiji nabavku gasa iz Centralne Azije, i dodala da su u toku pregovori sa Azerbejdžanom o količinama koje bi Srbija mogla da kupi od njih.

Govoreći o snabdevanju naftom, Đedovićeva je kazala da je ono stabilno uprkos geopolitičkim dešavanjima. Istakla je da su rezerve nafte i naftnih derivata u Srbiji dovoljne da podmire blizu 90% prosečne dnevne potrošnje.

Upitana da li se očekuje dalji skok cena struje i gasa, ministarka je kazala u ovom trenutku nema odgovore na sva pitanja od kojih će te cene zavisiti.

– Trenutno su cene stabilne, ali je važno da građani budu energetski efikasni i štede, jer tako smanjuju potrošnju struje, pomažu svom novčaniku i energetskom sistemu – rekla je Đedovićeva.

E2 portal (Beta)