TEHNOLOŠKI GIGANT IBM ZAMENJUJE ZAPOSLENE VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

Tehnološki gigant IBM saopštio je svojim radnicima u odeljenju za marketing i komunikacije da smanjuje broj zaposlenih. Džonatan Adašek, glavni službenik za komunikacije u IBM, objavio je to na otprilike sedmominutnom sastanku sa zaposlenima u jedinici, rekla je osoba koja je tražila da ne bude imenovana, prenosi CNBC.

U decembru, izvršni direktor IBM-a Arvind Krišna rekao je za CNBC da kompanija masovno usavršava sve naše zaposlene na AI, nakon što je u avgustu objavila plan da zameni skoro 8.000 poslova veštačkom inteligencijom. IBM je u januaru prošle godine takođe saopštio da ukida 3.900 pozicija.

„U zaradi u četvrtom tromesečju, IBM je otkrio nadoknadu za promene u vezi radne snage koje bi bile jednocifreni procenat IBM-ove globalne radne snage, i očekujemo da ćemo 2024. izaći na približno istom nivou zaposlenosti na koji smo ušli“, rekao je IBM za CNBC u saopštenju.

Najnoviji otkazi dolaze zajedno sa još jednom rundom smanjenja u tehnološkoj industriji. Do sada ove godine, više od 200 tehnološkoh kompanija su otpustile skoro 50.000 ljudi, navodi se na sajtu Laioffs.fii. Januar je bio „najprometniji“ mesec za otpuštanja od marta, pošto su Alfabet, Amazon i Uniti najavili otpuštanje.

IBM se vratio rastu u poslednjih nekoliko godina, ali širenje je i dalje prigušeno. Prihodi u četvrtom tromesečju porasli su za 4 posto u odnosu na godinu ranije čak i kada su zarade bile iznad procena.

Kompanija pokušava da se uklopi u narativ AI, što je bila velika priča širom tehnologije otkako je OpenAI objavio ChatGPT krajem 2022. U maju je IBM najavio razvojni studio za kompanije da obuče, podese i primenjuju modeli mašinskog učenja.

IBM se suočava sa oštrom konkurencijom u oblasti veštačke inteligencije. Majkrosoft, Gugl, Amazon i drugi imaju slične ponude, a na IBM se dugo smatralo da zaostaje u trci veštačke inteligencije, posebno kada je u pitanju zarada od svojih proizvoda.

E2 portal (Euractiv)