TEMELJI VETROTURBINA ĆE SE KORISTITI ZA ZAŠTITU KORALA

Prema Programu Ujedinjenih nacija za očuvanje životne sredine (UNEP), koralni grebeni predstavljaju stanište za oko 32 % svih morskih vrsta i time su, direktno ili indirektno, važan izvor hrane i prihoda jednoj milijardi ljudi širom sveta. Globalno zagrevanje povećava temperaturu površine mora, što utiče na izbeljivanje korala i ugrožava opstanak jednog od najsloženijih i najvrednijih ekosistema na Zemlji, doprinoseći globalnoj krizi biodiverziteta.

Klimatske promene postaju najveći pokretač gubitka biodiverziteta, a značajno širenje morskih vetroelektrana ključno je za rešavanje ovih međusobno povezanih kriza. Danski energetski div Orsted pridružuje se naporima za očuvanje koralnih grebena i to uzgojem korala na temeljima morskih vetroturbina. U kompaniji veruju da širenje energije vetra na moru, neophodne za borbu protiv klimatskih promena, takođe može da integriše rešenja koja podržavaju i poboljšavaju biodiverzitet okeana. Takođe, Orsted svojim novim energetskim projektima do 2030. godine želi da postigne i vrlo ambiciozan cilj ostvarenja pozitivnog uticaja na biodiverzitet i kao globalni lider u vetroelektranama na moru, istražuje inovativne načine zaštite i poboljšanja biodiverziteta.

Projekat ReCoral by Ørsted je jedan od primera kako to namerava da se postigne, a njegovom realizacijom će se implementirati neinvazivan postupak prikupljanja viška autohtone ikre korala na obali, i njenog korišćenja za uzgoj zdravih kolonija korala na temeljima obližnjih morskih vetroturbina.

Povećane površinske temperature u plitkim vodama okeana mogu dovesti do izbeljivanja korala, ali na lokacijama morskih vetroturbina, koje su smeštene dalje od obale, temperature su stabilnije zbog vertikalnog mešanja voda, čime se sprečavaju ekstremna povećanja temperature.

Inovativna ideja projekta ReCoral polazi od toga da relativno stabilne temperature okeanskih voda na lokacijama vetroturbina mogu ograničiti rizik od izbeljivanja korala i omogućiti rast zdravih korala na temeljima vetroturbina. Korali će se uzgajati blizu površine vode kako bi im se obezbedilo dovoljno sunčeve svetlosti.

E2 portal