TIM MLADIH NAUČNIKA IZ SRBIJE OSMISLIO MASKU ZA ZAŠTITU OD VIRUSA

Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim Anora timom, osmislio je „lajf mask“, masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak (23. mart 2020.) predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

U razgovoru za Novosti, Nikola je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa covid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

– Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh. Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. Ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara – objašnjava Nikola.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik, koji je osmislio rukavicu za slepe. Danas je direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 USD za usavršavanje svog izuma. Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

E2 portal   (Novosti)