TULUZ TESTIRA NOVU OPREMU ZA ZAŠTITU OD VRUĆINA

Francuska startup kompanija Urban Canopée je 29. augusta u Toulouseu započela sa postavljanjem prve tri urbane nadstrešnice na Trgu Jean Diébold u kvartu Saint-Cyprien, a na konstrukciji izrađenoj od kompozitnih materijala uskoro će početi da rastu biljke kako bi se stanovništvo ovog gusto naseljenog dela grada zaštitilo od efekta urbanih toplotnih ostrva.

Hubert Michaudet iz Urban Canopéea kaže kako će se njihovim postavljanjem i rastom biljaka stvoriti oko 150 kvadratnih metara prirodne hladovine, a efekti osveženja pratiće se u razdoblju od pet godina. Za izbor biljaka kojima će se prekriti ove urbane nadstrešnice bili su zaduženi stručnjaci Visoke inženjerske škole u  Tuluzu. Gradska uprava Tuluza poslednje dve godine intenzivno radi na pronalaženju rešenja za snižavanje temperatura u sve toplijem gradu, a dodatni podsticaj su bili toplotni talasi ovog leta i vrlo visoke temperature.

Startup kompanija Urban Canopée osnovana je krajem 2016. godine u Champs-sur-Marneu, a osnivači su joj inženjerka agronomije Élodie Grimoin i istraživač Hubert Michaudet. Njihove zelene strukture, koje još nazivaju vencima, visoke su 4-5 metara,  dok im „krošnja“ dostiže i do 8 m. Na njima se koriste biljke puzavice koje se šire strukturom, a izbor biljaka zavisi od lokacije i klime. U pravilu bi svaka struktura u potpunosti trebalo da se prekrije biljkama u roku od dve godine, a osim hlada one će se uticati na povećanje biodiverziteta i pročišćavanje vazduha.

Ispod posude sa biljkama nalazi se rezervoar za vodu zapremine 200 litara i uređaj Sensopee koji omogućuje kontrolu zalivanja. Cela struktura je autonomna jer se napaja solarnom energijom, a voda se u rezervoar uliva dva do tri puta godišnje. Prvi venac postavljen je na jednoj urbanoj farmi u istočnom delu Pariza, a na javnim će se površinama po prvi put postaviti u Tuluzu i u Marseju. Urban Canopée trenutno pregovara i o njihovom postavljanju u samom centru Pariza, a u slučaju da se za nabavku odluči neka od lokalnih gradskih uprava – jedan se venac prodaje po ceni od 10.000 eura.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)