U DANSKOJ SAOBRAĆA NAJVEĆI ELEKTRIČNI TRAJEKT NA SVETU

Dok se sektor brodskog prevoza sprema za nove, stroge zakone o emisiji koji će stupiti na snagu 2020, potpuno električni trajekt, pretpostavlja se najveći na svetu, završio je prvo putovanje između dva danska ostrva.

Prva vožnja feribota Elen koji pokreće baterija od 4,3 MWh obavljena je između dve ostrvske luke na jugu Danske.

Elen ima kapacitet 200 putnika i 30 vozila. Proizvođač baterije, švajcarska kompanija Leklanš (Leclanche), naveo je da će zahvaljujući čistom pogonskom sistemu novog trajekta godišnja štetna emisija biti smanjena za 2.000 tona ugljen dioksida i 1,4 tone sumpor dioksida.

Od početka septembra električni trajekt će voziti 5-7 puta dnevno na ruti na kojoj je obavljena prva vožnja.

Feribot pokreću dva motora koje je napravila danska firma Danfos Editron i može da ide 40 kilometara bez punjenja, što je, kažu za taj projekat finansiran od strane EU, sedam puta više nego što se ranije računalo.

„Elen pokazuje da čak i duže rute mogu da se pokriju plovilima na električni pogon“, rekao je Ole Vej Petersen, gradonačelnik grada Ero. On je rekao i da očekuje da trajekt bude interesantan turistima.

Trajekt je dugačak 60 metara a širok 13. Radeći na njemu, danski dizajneri su se suočili sa brojnim izazovima kako bi bio sposoban za plovidbu morem, uključujući izgradnju palube i za putnike i za automobile na istom nivou.

Takođe su konstrukciju mosta uradili od alimunijuma umesto od čelika da bi se smanjila težina i povećao domet, a ugrađeni nameštaj na trajektu napravljen je od recikliranog papira.

Ciljevi

Od januara 2020. na snagu će stupiti ograničenje emisije sumpora Međunarodne pomorske organizacije kojim se limit spušta na samo 0,5% sa sadašnjih 3,5%. Pošto Elen uopšte nema emisiju, takva plovila postaće norma.

„Taj projekat pokazuje da danas možemo da zamenimo pogon na fosilno gorivo pogonom na čistu energiju i tako doprinesemo borbi protiv globalnog zagrevanja na dobrobit naših zajednica“, najveo je u saopštenju direktor Leklanša Anil Srivastava.

Na unutrašnjem planu, održivo potpuno električno plovilo doprineće ispunjenju novih, ambicioznih klimatskih planova Danske.

Nova socijalistička vlada, koja je preuzela dužnost u junu, obećala je smanjenje ukupne emisije za 70% do 2030.

To je jedan od najambicioznijih ciljeva u svetu za razvijene zemlje i pozicionira Dansku kao predvodnicu u borbi za podizanje ciljeva EU do istog roka.

Trenutno se vode neformalni razgovori o cilju EU za 2030, koji je sada 40%, a nova šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je Evropskom parlamentu podršku za podizanje cilja.

E2 portal   (http://euractiv.rs)