ŠKOTSKA ENERGIJOM VETRA SNABDEVA 4,5 MILIONA DOMAĆINSTAVA

Škotske vetroelektrane su od januara do juna 2019. obezbedile 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 miliona domaćinstava u šestomesečnom periodu.

„To su neverovatne cifre, a škotska revolucija energije vetra snažno grabi napred. Ovi podaci pokazuju da korišćenje obilnog potencijala vetra na kopnu u Škotskoj može da obezbedi čistu energiju za milione domova ne samo u Škotskoj, već i u Engleskoj. Krajnje je vreme da se britanska vlada pokrene i našoj energiji vetra otvori pristup tržištu“, istakao je Robin Parker, zadužen za program klimatskih promena i energetske politike u WWF Škotska.
„Ove cifre zapravo ističu konzistentnost energije vetra u Škotskoj i zašto ona sada igra veliku ulogu na energetskom tržištu Velike Britanije“, izjavio je Alex Wilcox Brooke, direktor projekta Weather Energy.
Objavljene cifre idu u prilog činjenici da je i u Velikoj Britaniji ostvaren najduži period bez korišćenja uglja u proizvodnji struje.
Do 2030. škotska vlada ima za cilj da obezbedi polovinu potrošnje energije iz obnovljivih izvora, i planira da „gotovo potpuno“ dekarbonizuje energetski sistem do 2050. godine.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)