U ARILJU SE GRADI TOPLANA NA BIOMASU

Za mesec dana počeće izgradnja toplane na biomasu koja će se nalaziti iznad Doma zdravlja, rekao je za GZS predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

– Oko 30% otpada imaćemo od malina i kupina, a preostali deo od Srbija šume. Ušteda će biti ogromna jer smo se do sada grejali na mazut, ugalj i lož ulje. Od svih obnovljivih izvora enerije u Srbiji, biomasa ima najveći potencijal, a kapacitetima na biomasu siguran sam da ćemo u godinama pred nama, povećati udeo energije iz obnovljivih izvora – dodao je predsednik opštine Arilje, prenosi GZS.

Projekat zamene kotlova i gradnje malih toplana na biomasu čija je namena grejanje javnih objekata sprovela je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u gradovima i opštinama širom Srbije.

Ugovorena vrednost javne nabavke iznosi 177, 5 miliona dinara a ugovor je zaključen u aprilu.

Odabrana je zajednička ponuda grupe kompanija koju čine: beogradske firme IsoPlus, Adriacore, Oden, TVI, Global 100Solutions, Termo Univerzal, Gas Tedž iz Inđije i kompanija Giles Energie-und Umwelttechnik GmbH & Co KG Gmuden, iz Austrije.

Kako se navodi u dokumentaciji, za snabdevanje toplotnom energijom javnih objekata u Arilju, na delu parcele Zdravstvenog centra Užice-Arilje, predviđen je kompleks nove kotlarnice na drvnu sečku sa mesečnim skladištem drvne sečke, platoom i saobraćajnim površinama.

E2 portal   (Glas Zapadne Srbije)