SRBIJA TROŠI PET PUTA VIŠE ENERGIJE OD ZEMALJA EU

Prošle sedmice, Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u ovoj godini. Za te namene izdvojeno je pola milijarde dinara. Investicije su veoma važne, jer naša zemlja i dalje troši četiri-pet puta više energije od proseka Evropske unije.

Energetska zajednica u svom izveštaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. S druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Izdvojenih pola milijarde dinara je deo budžetskog fonda i biće iskorišćene, pre svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama.

U proteklih nekoliko godina investirano je u 22 toplane širom Srbije, u šta je uloženo 130 miliona evra.

Radi se na formiranju fonda za energetsku efikasnost

Kada je u pitanju pomoć građanima, prioritet je da se da stručna ali i finansijska podrška, kako bi u tom segmentu napravili sledeći iskorak.

Naknada za energetsko unapređenje je uvedena, a uz tehničku podršku Evropske komisije i drugih partnera, radi se na formiranju fonda za energetsku efikasnost.

Uloga tog fonda će pre svega biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti: izolacija, stolarija, termo-tehnički segmenti zgrada, ali i nabavka energetski efikasnih uređaja za domaćinstva.

Veruje da će fond u svim svojim segmentima biti formiran tokom 2020. godine i da će već 2021. biti finansirani prvi projekti.

E2 portal   (RTS)