U BEČU SE VIŠE PUNI STRUJA NEGO GORIVO

I pored ograničenog kretanja zbog mera uvedenih usled izbijanja koronavirusa elektro-mobilnost u glavnom gradu Austrije beleži znatan porast. Na stanicama za punjenje e-vozila registrovano je skoro duplo više punjenja nego prošle godine.

Bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ već dugi niz godina podstiče elektro-mobilnost. Da bi se ekološka mobilnost omasovila od posebnog značaja je infrastruktura stanica za punjenje. Čak i u vreme pandemije vožnja automobila na struju u Beču je sve omiljenija. Broj registrovanih automobila na struju je u čitavoj Austriji do kraja novembra porastao na više od 12.500, što je skoro duplo više od prošle godine. Istovremeno je na javnim stanicama za punjenje u Beču sve više vozila koji pune struju.

Dok je u oktobru 2019. godine zabeleženo 7.800 punjenja, u oktobru 2020. godine punilo se 15.100 puta. I pored krize izazvane pandemijom virusa korona „Wien Energie“ je izgradio 300 novih stanica za punjenje strujom. „Time smo skoro ostvarili planirani cilj od 1.000 stanica. Do početka sledeće godine građani će moći na svakom ćošku da pune 100% eko-struju“, rekao je direktor preduzeća „Wien Energie“, Mihael Štrebl.

Do kraja ove godine biće podignuto još 950 javnih e-pumpi. „I pored korone, dva lockdown-a i stopiranja gradnje tokom nekoliko nedelja, naš plan o izgradnji 1.000 e-stanica je samo blago u zaostatku. Tokom narednih godina planiramo da poboljšamo staničnu infrastrukturu u privatnoj sferi i za taksiste i transportna preduzeća“, rekao je Štrebl.

E2 portal   (EurocommPR)