U CRNOJ GORI KAZNE DO 20 000 EUR ZBOG KORIŠĆENJA PLASTIČNIH KESA

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je predvidelo zabranu plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, koje se koriste na prodajnim mestima.

Savetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović je rekao da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.
Kako je istakao, planirano je da se ta odredba zakona počne primenjivati šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

– Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 eura do 20.000 eura za pravno lice, od 500 eura do 6.000 eura za preduzetnike, od 30 eura do 2.000 eura za fizičko lice – pojasnio je Jovanović.

Kaže da se crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama, prenosi CdM.

– Osim negativnog uticaja na okolinu, plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, pre svega u turizmu. Slika kesa u koritima reka, pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma ima prihod više od 1,1 milijardu evra na godišnjem nivou – ističe Jovanović.

E2 portal   (Energis)