U DANSKOJ SE GRADE OSTRVA ZA PROIZVODNJU OBNOVLJIVE ENERGIJE

U pokušaju da dobije što više obnovljive energije, danska vlada je najavila planove za izgradnju 9 novih veštačkih ostrva, kao deo onoga što će postati najveći i najambiciozniji projekat melioracije u Skandinaviji. Predviđeno je da izgradnja počne 2022.godine, i sastojaće se od 3 miliona kvadratnih metara zemljišta, i biće smešten samo 10km južno od Kopenhagena.

Kompanija Urban Power je osmislila ovaj projekat imajući na umu ekološki prihvatljive ciljeve, od proizvodnje energije do poboljšanja biodiverziteta.

Pored proizvodnje energije bez fosilnih goriva, 9 veštačkih ostrva će služiti i kao tehnološki centar i sportsko-rekreativna destinacija.

Biološki otpad i otpadne vode od 1,5 miliona stanovnika iz regiona će biti prerađeni u novom postrojenju za proizvodnju energije, i pretvoreni u čistu vodu i biogas. Zajedno sa vetroturbinama i ostalim održivim tehnologijama, očekuje se da će se proizvesti više od 300 000 MWh obnovljive energije, što je ekvivalent potrošnji energije četvrtine stanovnika Kopenhagena.

E2 portal (Inhabitat)