U DANSKOJ SE GRADI PRVO ENERGETSKO OSTRVO NA SVETU

37

Planom o izgradnji energetskog ostrva predviđeno je da more proizvodi dovoljno zelene energije da pokrije potrebe za strujom tri miliona evropskih domaćinstava.

Veštačko ostrvo, koje će u početnoj fazi biti veličine 18 fudbalskih terena, biće povezano stotinama vetroturbina i snabdevaće domaćinstva električnom energijom, a vodonik će se koristiti u brodarstvu, vazduhoplovstvu, industriji i transportu.

Potez je usledio, pošto je Evropska unija predstavila planove za transformaciju sistema za proizvodnju električne energije tako da se uglavnom oslanja na obnovljive izvore energije u roku od jedne decenije, tako što će povećati korišćenje energije vetra van kopna za 25 puta do 2050. godine.

„Ovo je zaista sjajan trenutak za Dansku i za ceo svet. Ostrvo će dati veliki doprinos za korišćenje ogromnog potencijala vetra koji ima evropsko priobalje“, smatra danski ministar energetike Dan Jorgensen.

Energetsko ostrvo, koštaće oko 210 milijardi danskih kruna, što je oko 33,9 milijardi dolara.

Danska se obavezala da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 70 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine, što je jedan od najambicioznijih planova u svetu.
Ostrvo će se nalaziti 80 kilometara od zapadne danske obale, a okolne vetroturbine imaće početnu snagu od tri gigavata i biće operativne oko 2033. godine.
Danska takođe planira energetsko ostrvo na Baltiku, a država će imati kontrolni udeo na oba ostrva.

E2 portal   (RTS)