U ENGLESKOJ ZABRANJENA PLASTIKA ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Predmeti za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični pribor za jelo, tanjiri i poslužavnici, biće zabranjeni u Engleskoj u pokušaju da se smanji zagađenje, piše „Gardijan“.

Svake godine se u Engleskoj iskoristi oko 1,1 milijarde tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada takvog pribora za jelo, od čega se samo 10 odsto reciklira nakon upotrebe.

Prema istraživanju, plastični predmeti koji se odnose na hranu i piće za poneti, uključujući posude za hranu i pribor za jelo, čine najveći udeo otpada u svetskim okeanima.

Ministar za zaštitu životne sredine Tereza Kofi objavila je da će zabraniti pakete plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Odluka je usledila nakon konsultacija po tom pitanju u okviru Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja koje su trajale od novembra 2021. do februara 2022. godine.

„Plastičnoj viljuški potrebno je 200 godina da se razgradi, odnosno dva veka na deponijama ili zagađujući naše okeane“, rekla je Kofijeva.

Ona je rekla da je vreme da se ovaj problem počne rešavati direktno.

„Ova zabrana imaće ogroman uticaj na zaustavljanje zagađenja milijardama komada plastike i pomoći će da se zaštiti prirodna sredina za buduće generacije“, dodala je ona.

Britanci bacaju oko 100 milijardi komada plastične ambalaže godišnje.

Slične zabrane već su uvedene u Škotskoj i Velsu, dok je britanska Vlada zabranila plastične slamke, kašičice za kafu i štapiće za uši za jednokratnu upotrebu u Engleskoj 2020. godine.

Međutim, čini se da novi potez nije sveobuhvatan. Kako prenosi „Dejli mejl“, zabrana će obuhvatiti plastične tanjire, činije i poslužavnike koji se koriste za hranu i piće u restoranima, kafićima ili za poneti, ali ne i u sredinama kao što su supermarketi i prodavnice.

E2 portal (The Guardian)