U ŠUMADIJI SE GRADI NAJVEĆE EKOLOŠKO NASELJE U REGIONU

Eko naselje „Šumadijski Kutak“ je koncipirano kao održiv turistički kompleks, koji će ponuditi različite vrste aktivnosti i uslugu ili proizvode visokog kvaliteta. Ovaj prostor će predstavljati savršeno mesto za beg u prirodu radi obnove energije i unutrašnjeg balansa, ali i za sticanje iskustava vrednih pamćenja!

Šumadija, srce Srbije, naziv je dobila po nepreglednim šumama, a plodna zemlja, umerena klima kao i bogata istorija učinile su je jednom od glavnih turističkih regija. Ona je takođe i spiritualna i kulturološka prestonica Srbije, koja svojim krajolicima zaslužuje naziv srpska Toskana. Upravo tu, između Kosmaja i Bukulje, na 65 km od Beograda, i 7 km od Aranđelovca smestila se ideja i počela izgradnja najvećeg ekološkog naselja u regionu, Šumadijskog kutka. Ova lokacija je odlična za razvitak eko turizma, s obzirom da je smeštena u ruralnoj oblasti, okružena šumom, poljima, a opet nedaleko od glavnog grada. Potencijal eko turizma zbog blizine beogradskog aerodroma i autoputa (E75) nije limitiran isključivo na posetioce iz Srbije. Predivni pejzaš šumadijske regije je apsolutno nezaboravan za svakog posetioca.

Šta je eko naselje?

Eko naselje je zajednica zasnovana na principima ekološke gradnje, obnovljivih izvora energije i očuvanja životne sredine. U svim svojim aspektima ova naselja teže da svoju funkcionalnost dobijaju upravo iz saradnje sa prirodom. Ako želimo da kažemo što jednostavnije, eko naselja su proizvod saradnje ljudi i prirode u najlepšem i najčistijem obliku.

Često nam se desi, pogotovo ako živimo u većim gradovima, da nam glavna tema bude zagađenost vazduha, velike gužve u saobraćaju, kao i ne tako zdrava ishrana.
Sve ovo su problemi koje eko naselja već duže od 60 godina eliminišu.
Prva eko naselja su počela da se grade šezdesetih godina prošlog veka, i od tada se ova ideja neprestano razvija, poboljšava i privlači sve veći broj ljudi.
Aspekt koji je najbitniji u eko naselju pored prirode su ljudi, koji dele iste stavove po pitanju životne sredine i življenja odgovorno prema prirodi. Tako se stvara jedno harmonično okruženje koje doprinosi životu bez stresa, koji je, složićete se jedan od glavnih razloga života u jednom ovakvom naselju.

E2 portal (Nekretnine.rs)