U ENGLESKOJ ZABRANJUJU VLAŽNE MARAMICE

Ministar za zaštitu životne sredine Velike Britanije Džordž Justis predložio je da se većina vrsta vlažnih maramica zabrani, jer štete planeti i začepljuju kanalizacione cevi, piše The Sun.

Justis je vlažne maramice okrivio za većinu zapušavanja kanalizacije, pa razmatra zabranu maramica napravljenih od plastičnih materijala koji zagađuju okolinu.

Kako Justis kaže, većina ministara podržava njegov predlog.

Do razmišljanja o ovoj odluci je došlo između ostalog zbog poražavajućih podataka da se svake godine u Velikoj Britaniji baci 11 milijardi vlažnih maramica koje nisu biorazgradive, a koje uzrokuju 93 odsto zapušavanja.

Članica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Fler Anderson predložila je da se vlažne maramice zamene ekološki prihvatljivim alternativama, koje mogu da se razgrade.

Ne raspadaju se u kanalizaciji

„Budući da ljudi to zapravo ne razumeju, bacaju ih u toalete. Vlažne maramice često uzrokuju zapušavanje kanalizacionih cevi. Postoje bolji, biorazgradivi materijali, pa se trenutno dogovaramo da donesemo zakone o ograničavanju te vrste materijala koji mogu da se koriste za izradu vlažnih maramica“, rekao je Justis.

Pošto se vlažne maramice ne raspadaju u kanalizaciji, one se u cevima gomilaju i na kraju dođe do zapušavanja.

Iz Vlade su nedavno rekli da će ukinuti proizvodnju vlažnih maramica kao deo njihovog plana da u roku od 25 godina eliminišu svu štetnu plastiku za jednokratnu upotrebu.

Za čišćenje oko 100 miliona funti godišnje

Kako Andersonova tvrdi, jedna kanalizaciona stanica u istočnom Londonu uklanja 30 tona vlažnih maramica svaki dan.

„Tokom 2019. godine 23.000 vlažnih maramica uklonjeno s jednog dela obale Temze za samo dva sata. To je još strašnije kada uzmete u obzir da naša zavisnost o vlažnim maramicama raste iz dana u dan. Ne samo da uzrokuju štetu okolini i zagađuju naše morsko okruženje, već za uklanjanje 300.000 zapušavanja treba izdvojiti oko 100 miliona funti godišnje. To je novac koji onda svaki mesec završi na našim računima za vodu“, kazala je.

Andersonova je naglasila da ne pokušava da zabrani vlažne maramice, već da skrene pažnju da treba da se prave od materijala bez mikroplastike.

 

E2 portal   (net.hr)