U FRANCUSKIM RESTORANIMA BRZE HRANE OD 1.JANUARA ZABRANJENA UPOTREBA JEDNOKRATNOG POSUĐA

U Francuskoj je 1. januara 2023. stupila na snagu zabrana upotrebe jednokratnog posuđa u restoranima brze hrane. Mera se odnosi na posluživanje hrane koja se konzumira u restoranima, i na taj način bi trebalo da se izbegne oko 180.000 tona otpada godišnje.

Od 1. januara 2023. sa stolova francuskih restorana brze hrane nestaje jednokratno posuđe i ambalaža. Nova mera ima za cilj smanjenje količine otpada koju proizvode lanci brze hrane.

Francuski zakon za borbu protiv otpada iz 2020. godine, koji ima za cilj smanjenje količine otpada i podsticanje cirkularne ekonomije (loi Anti-Gaspillage pour une Économie Circulaire – AGEC), već je omogućio zabranu plastičnih slamki i ambalaže od polistirena, a početkom 2023. došao je red na zabranu korišćenja jednokratnog posuđa u restoranima brze hrane.

Stupanjem na snagu zabrane jednokratnog posuđa, svi restorani koji imaju više od 20 mesta za sedenje u obavezi su da hranu namenjenu za konzumaciju u restoranu posluže u višekratnim staklenim ili plastičnim posudama. Jednokratno posuđe od plastike, kartona i papira, čak i onog recikliranog, reciklabilnog ili biorazgradivog, više ne sme da se upotrebljava u restoranima, ali i dalje može da se koristi za naručivanje hrane za poneti ili dostavu.

Nova organizacija poslovanja i usvajanje novih navika

Suočeni sa novom merom, restorani brze hrane trebalo je da se prilagode novom načinu poslovanja i počnu sa primenom pranja višekratnog posuđa. Velik broj restorana nije spreman za primenu nove mere od 1. januara 2023. i pretpostavlja se kako će i dalje najčešće koristiti višekratno plastično posuđe koje će se prati u mašinama za sudove.

Međutim, mnogi restorani brze hrane, poput restorana McDonald’s, već su se prilagodili novom načinu poslovanja, i uveli višekratne plastične čaše i posude za hranu. I za klijente i za ugostitelje biće to nova navika koju tek treba usvojiti, ali očekuje se kako će nova mera ipak uticati na smanjenje količine ambalažnog otpada.

Podsetimo, Francuska je među prvima uvela zabranu laganih plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu i to još od 1. juna 2016. godine. Zbog izuzetno štetnog uticaja na životnu sredinu, lagane plastične kese zabranjene su zakonom o energetskoj tranziciji za zeleni rast (usvojen 17. septembra 2015.), kako za besplatno deljenje, tako i uz naplatu, i to na svim prodajnim mestima u zemlji. Takođe, u januaru 2017. godine stupila je na snagu i zabrana kesa s debljinom do 15 mikrona, a Francuska je bila i prva zemlja u svetu koja je od 1. jaunara 2020. godine zabranila prodaju plastičnih šolja, čaša i tanjira, iako su neki veliki francuski lanci, kao Carrefour i Leclerc, tu praksu počeli da primenjuju značano pre navedenog roka.

E2 portal (Ekovjesnik)