U KINI NASTAJU DVE VERTIKALNE ŠUME

U Kini se privode kraju dva projekta vertikalnih šuma, a za njih je zaslužan arhitekta Stefano Boeri.

Osim što su uticali na povećanje biodiverziteta, i stvorili novi urbani sistem vegetacije raznih biljnih vrsta, Boerijevi tornjevi Bosco verticale (Vertikalna šuma) u Milanu predstavljaju ujedno novi simbol i poboljšanje vizure grada. Stefano Boeri dovršava dva nova projekta vertikalnih šuma u Kini, čijoj će lepoti i atraktivnosti u različitim godišnjim dobima pridoneti autohtone kineske biljne vrste.

U gradu Huanggangu, 80 km udaljenom od poznatijeg Wuhana, sredinom novembra je na 25. spratu i visini od 90 metara posađeno prvo stablo novog kompleksa vertikalne šume Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex. Reč je o stablu slatke masline (Osmanthus fragrans), autohtonoj vrsti kineske pokrajine Hubei, a na svakom od dva tornja novog kompleksa posadiće se ukupno 395 stabala, 3.600 ukrasnih grmova i 12.000 višegodišnjih biljki. Završetak projekta očekuje se u februaru 2021. godine.

Drveće je počelo rasti i na tornjevima vertikalne šume u Nanjingu – gradu 300 kilometara udaljenom od Šangaja, prvom ovakvom projektu koji je u Aziji počela da gradi kompanija Stefano Boeri Architetti. Na balkonima tornjeva posadiće se ukupno 27 autohtonih biljnih vrsta, 600 velikih stabala, 200 stabala srednje veličine i preko 2.500 grmova i visećih biljaka. Zelenilo koje će prekriti 4.500 m2 površine tornjeva doprineće obnovi lokalnog biodiverziteta i smanjenju emisije CO2 za oko 18 tona, proizvodeći godišnje do 16,5 tona kiseonika.

Prvi toranj će biti visok 200 metara, njegov vrh će prekrivati golemi zeleni „tepih“, a imaće prvenstveno poslovnu najenu sa kancelarijama od petog do trideset petog sprata. Dok će se u njemu pored kancelarija još nalaziti muzej i škola zelene arhitekture, u drugom će se tornju – visine 108 metara, smestiti hotel poznatog svetskog lanca Hajat sa 305 soba različitih veličina (od 35 do 150 kvadrata) i bazen na četvrtom spratu. Otvarenje kompleksa u Nanjingu predviđeno je za maj 2021. godine.

„Izgradnjom vertikalnih šuma u Nanjingu i Huanggangu, naša je studija pokazala da je čak i u srcu velikih azijskih metropola moguće izgraditi zgrade koje mogu da apsorbuju CO2 i sitne čestice prašine, i na taj način smanje potrošnju energije za klimatizaciju enterijera“, izjavio je Yibo Xu iz partnerske kompanije SBA Kina.

E2 portal   (Ekovjesnik)