U KLAGENFURTU PREDSTAVLJEN NOĆNI VOZ NOVE GENERACIJE

Nova generacija ÖBB-ovih noćnih vozova Nightjet predstavljena je tokom dvodnevne austrijske turneje i završne prezentacije na Glavnoj železničkoj stanici u Klagenfurtu. Od promene voznog reda 10. decembra 2023. novi vozovi će saobraćati na linijama Beč – Hamburg i Inzbruk – Hamburg, a već sledeće godine i na liniji Beč – Bregenc.

Zamenik regionalnog direktora ÖBB-a Josef Rojak istakao je kvalitet inovativnog novog noćnog voza, ali i važnost uvođenja novih železničkih linija, koje omogućuju udobna putovanja i sve kvalitetniju povezanost evropskih gradova, i predstavljaju značajan korak prema održivoj mobilnosti.

„Dvodnevna austrijska turneja novog noćnog voza označava odlučujući korak za našu zemlju. Nightjet ne donosi samo savremena, klimatski neutralna putovanja, već i revolucionarnu budućnost evropskog transporta. Putovanja noćnim vozovima su održiva alternativa avio saobraćaju i postavljaju standard kvaliteta za savremeno i udobno putovanje. Nightjet postaje revolucionarni, klimatski neutralan put u budućnost.

„Novi Nightjet nudi održivu i udobnu vezu sa evropskim gradovima. Ulažemo preko 700 miliona evra u 33 nova savremena voza sa sedam vagona, a do kraja 2024. godine raspolagaćemo sa 13 ovakvih Nightjet vozova. Naš cilj je da se duplira dnevni broj putnika na tri miliona do 2030. godine“, izjavio je zamenik regionalnog direktora ÖBB-a Josef Rojak.

Nightjet vozovi nove generacije sastoje se od dva vagona sa sedištimaa, tri spavaća vagona sa kabinama za četiri osobe i dva sa luksuznijim kabinama. Maksimalni kapacitet jednog voza je 254 putnika. Multifunkcionalni vagoni generalno nude nove i poboljšane mogućnosti prevoza: šest mesta za bicikle, kao i više prostora za prtljag, dečja kolica i sportsku opremu.

Putnike će svakako razveseliti dodatne tehničke inovacije, poput besplatnog WiFi-ja s on-board portalom ÖBB Railnet night. Savremeni sistem informisanja putnika integrisan je u sve vagone i u svakom trenutku obezbeđuje putnicima aktuelne informacije o putovanju. Osim konvencionalne utičnice, tu su i mogućnosti punjenja raznih elektronskih uređaja putem USB-a.

E2 portal