U KRAGUJEVCU ĆE SE PRAVITI NOVA GENERACIJA ELEKTRIČNIH VOZILA

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, saopštila je grupacija Stelantis. Radnici Fiatove fabrike su već završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova „pandlina hibrid“, naslednica „pande“, trebalo bi da košta oko 15.000 EUR, a električna oko 20.000 EUR.

Nova generacija popularnog malog gradskog automobila dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fiatov krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

– Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati ‘pandlina’, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta – najavljuje Karlos Tavares, direktor Grupacije Stelantis.

Novi model proizvodiće se u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stelantisova fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio „fiat 500L“, praviće novi model od 2024. godine.

– Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve ‘pande’ iz fabrike u Šumadiji – ističe Tavares.

Očekuje se da novi model postane popularan u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 EUR, električna sa dometom od 200 km oko 20.000 EUR.

E2 portal (RTS)