U MONTREALU PRAVE MOSTOVE OD RECIKLIRANIH STAKLENIH FLAŠA

Kanadski grad Montreal dobiće dva mosta napravljena od recikliranih staklenih flaša.

Vlasti u Montrealu tvrde da se radi o prvom ovakvom projektu na svetu, u kojem će se iskoristiti 70.000 staklenih flaša kako bi se napravila dva mosta na otoku Nuns. Ovi mostovi će zameniti dva postojeća nadvožnjaka.
Kanadski projekat je fantastičan pokazatelj kako treba razmišljati “izvan kutije” kada je reč o reciklaži, arhitekturi i inženjerstvu.

Montreal već pokušava da smanji efekte klimatskih promena tako što koristi prah od staklenih flaša za pešačke staze još od 2011. godine.
Vodeći dizajner i inženjer projekta Etienne Cantin Bellemare je rekao za MTL Blog da je inspiracija projekta bilo istraživanje koje je sproveo Univerzitet Sherbrooke, a koje se fokusiralo na “stakleni beton ultra visokih performansi”.
Bellemare i njegove kolege su proučavali mogućnost korišćenja praha staklenih flaša u većim razmerama, a mostovi su prvi takav projekat.

Tako će se za izgradnju mostova pomešati prah 70.000 staklenih flaša vina sa 40.000 kg cementa, i od te mešavine će se napraviti. Ukupno, dva mosta će sadržavati oko 10 odsto recikliranog stakla, a to je dobro za životnu sredinu i za čvrstinu mostova.

“Korišćenjem staklenog praha povećaće se izdržljivost betona, kada je reč o smrzavanju i posipanju soli. Beton će biti malo čvršći”, kazao je Bellemare.
Jedan od mostova će biti završen u narednim nedeljama, a izgradnja drugog počeće u aprilu 2021. godine, i trajaće šest meseci.

E2 portal   (Klix.ba)