DOMAĆI INOVATORI NUDE REŠENJA ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA U REGIONU

U okviru najvećeg regionalnog konkursa iz oblasti održivog razvoja, BASF Start-up Science, domaći inovatori predstavljaju svoja rešenja za problem zagađenja vazduha u regionu. Za najbolju ideju obezbeđena su bespovratna sredstva za realizaciju u iznosu od najmanje 5000 evra.

Iz organizacionog tima hemijske kompanije BASF napominju da je, zbog velikog interesovanja, rok za prijave produžen do 15. novembra u ponoć.

„U sve četiri države vlada veliko interesovanje i do sad smo primili mnogo različitih prijava. Neki startapi su već iskusni na ovakvim konkursima, a ovo vide kao priliku da svoj proizvod plasiraju na tržište. Neki tek razvijaju ideju, pa im je, osim novca, potrebno mentorstvo. Sve u svemu, potvrdilo se da je ovo region u kom stvara mnogo talentovanih i inovativnih ljudi. Pozivamo startape koji eventualno nisu stigli da konkurišu, da svoje ideje prijave do 15. novembra u ponoć”, ističe Simon Franko, direktor kompanije BASF u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz BASF-a podsećaju da se na konkurs mogu prijaviti startapi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije i da je osnovni uslov za učešće da prijavljena ideja, direktno ili indirektno, doprinosi smanjenju zagađenja vazduha u regionu.

Simon Franko dodaje da će najbolje rešenje dobiti nagradu u iznosu od najmanje 5.000 evra.
„Javna prezentacija ideja zakazana je za decembar i tad će stručni žiri doneti finalnu odluku o nagradi. On se može opredeliti da finansira nekoliko najboljih ideja do njihove realizacije, da ponudi profesionalno mentorstvo ili dodatni budžet. Svakako, kakva god da bude odluka žirija, startap koji bude imao najvišu ocenu u zbiru sigurno dobija 5.000 evra. Taj novac kasnije može biti upotrebljen na način na koji inovatori smatraju da je najbolji za unapređenje njihove ideje”, objašnjava Franko.

Franko ističe da je ideja konkursa da podrži sve one koji imaju dobre ideje, a nemaju novčanih sredstava da te zamisli realizuju: „Postala je svakodnevica da čujemo za neku dobru ideju, a da tvorac nema sredstava da je razvije do kraja. Želimo da to makar delimično promenimo i odatle ovakav konkurs. BASF ima najveći odsek za istraživanje i razvoj u Evropi i može podržati razvoj startapa do kraja bilo da se radi o izumima za prečišćavanje vazduha, smanjenje izduvnih gasova ili ekološkim alternativama za prevoz”, zaključuje Franko.

Pravo učešća na konkursu BASF Start-up Science imaju startap ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekat može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja. Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu www.start-up-science.com.

E2 portal