FIRENCA OVE JESENI DOBIJA NOVIH 700 STABALA

Učestvovanjem u projektu „Doniraj stablo“ („Dona un albero“) građani pomažu u povećanju broja stabala u glavnom gradu italijanske regije Toskana. Osim što na taj način štite životnu sredinu, svako zasađeno stablo ili više njih, mogu da posvete voljenoj osobi.

Zahvaljujući inicijativi pokrenutoj prošle jeseni, i učestvovanjem u projektu „Doniraj stablo“ („Dona un albero“), građani Firence mogu donirati sredstva za sadnju jednog ili više stabala, čime učestvuju u obogaćivanju gradskog zelenila. Reč je o ukupno 700 stabala, koja su već spremna za planirani početak sadnje sredinom novembra ove godine. Sadnja će se odvijati u nekoliko delova grada od sredine novembra do decembra, a najzastupljenije vrste su javor (35 %), trešnja (22 %), hrast (10 %) i lipa (8 %).

Donacija u visini od 150 eura pokriva troškove kupovine stabla i potrošnog materijala potrebnog za sadnju, dok Grad Firenca snosi troškove sadnje, održavanja i eventualne zamene stabla. Cilj ovog projekta je obogaćivanje gradskog zelenila kao doprinos zaštiti  životne sredine i smanjenju emisija CO2. Stabla će se posaditi u najpovoljnijem periodu godine, a svaki donator će o izvršenoj sadnji biti obavešten e-poštom sa podacima o tačnoj lokaciji stabla kako bi mogao da prati njegov rast.

E2 portal   (Ekovjesnik)