U NJUJORKU SE TESTIRA PLUTAJUĆI BAZEN KOJI FILTRIRA REČNU VODU

Njujorški vodeni putevi uskoro će postati dom inovativnog plutajućeg bazena, poznatog kao „+Pool“, čiji se početak testiranja očekuje ovog leta. Ovaj ambiciozni projekat, vredan 16 miliona dolara, transformisaće način na koji građani koriste gradske vodene resurse.

Projekat „+Pool“ dobio je značajnu finansijsku podršku od 4 miliona dolara od Grada Njujorka i dodatnih 12 miliona dolara od države Njujork. Dizajniran od strane studija PlayLab Inc iz Los Anđelesa i sada rasformiranog studija Family, ovaj bazen u obliku krsta ima za cilj da filtrira rečnu vodu bez upotrebe hemikalija, pružajući javno dostupno kupalište za stanovnike Njujorka.

Tehnologija filtracije i prilagodljivost

Jedinstveni sistem filtracije, patentiran od strane organizacije „Friends of +Pool“, sposoban je da očisti do 1.000.000 galona vode dnevno, koristeći softver za modeliranje kvaliteta vode Američke agencije za zaštitu okoline (US EPA).

Četiri kraka bazena mogu se prilagoditi različitim aktivnostima, uključujući plivanje u krugovima, opuštanje, vodene sportove i dečije aktivnosti. Ovi delovi mogu se koristiti nezavisno ili kombinovati u olimpijski bazen ili bazen površine veće od 800 kvadratnih metara.

Pilot projekat

Ovog leta, guverner Njujorka i neprofitna organizacija „Friends of +Pool“ planiraju da lansiraju pilot verziju bazena površine oko 185 kvadratnih metara, koristeći dizajn i tehnologiju „+Pool“.

Kako autori navode, pilot projekat u Njujorku će imati za cilj da obezbedi konačne podatke potrebne za dobijanje dozvola i završetak instalacije bazena. On će poslužiti i za testiranje dizajna „+Pool“ koji bi mogao da se koristi i na drugim lokacijama u državi Njujork.

Očekuje se da će bazen biti otvoren za plivače tokom leta 2025. godine, a ranije odobrena lokacija za „+Pool“ nalazi se severno od Menhetn mosta.

PlayLab Inc, Family New York, Floating Point i Lamont-Doherty Earth Observatory Univerziteta Kolumbija kreirali su ovu plutajuću instalaciju 2019. godine.

E2 portal (Gradjevinarstvo)