U PARIZU ĆE SE OVE GODINE RECIKLIRATI OKO 120 000 JELKI

Svake godine nakon novogodišnjih praznika postavlja se isto pitanje: šta može da se uradi sa starim jelkama? Gradska uprava Pariza ponovo se pobrinula kako bi svojim građanima omogućila odlaganje starih jelki na posebno označenim mestima, umesto na javnim površinama ili ispred zgrada.

Parižani tako do 20. januara 2021. svoje stare jelke mogu da ostave na gotovo stotinu posebno određenih lokacija, ravnomerno raspoređenih na području celog grada, odakle će se uputiti na recikliranje, i biće ponovo upotrebljene za zaštitu biljaka u parkovima i zelenim površinama.

Svim građanima tako se odlaganje jelki omogućuje na lokacijama u blizini njihovog mesta stanovanja i to još od 26. decembra 2020. Na ovaj se način svake godine odlaže sve veći broj jelki, a vrlo je važno da se pre odlaganja sa njih uklone svi ukrasi kako bi mogle da posluže novoj svrsi.

Grad Pariz u saradnji sa prodavcima jelki, kao i upravnicima stambenih zgrada podstiče akciju prikupljanja i recikliranja starih jelki, pa se s ciljem podizanja svesti o važnosti prikupljanja ove vrste vrednog otpada širom grada mogu videti natpisi „Recyclons nos sapins“ (Reciklirajmo naše jelke).

 

Osim toga, na  stranicama Grada Pariza postavljena je interaktivna karta sa označenim lokacijama na kojima građani mogu da odlože svoje stare jelke. Odlaganje je tako moguće u označenim parkovima i zelenim površinama, najčešće u vremenu od 8-18 sati, dok se na preostalim lokacijama na javnim gradskim površinama jelke mogu odlagati tokom celog dana.

Tako prikupljene jelke su početkom 2020. godine u Parizu omogućile proizvodnju 2.300 m3 usitnjenog organskog materijala, koji su baštovani koristili za oplemenjivanje tla i zaštitu stabala i cveća u parkovima. Time se smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i podstiče razvoj podzemnih mikroorganizama.

Grane jelki se drobe na licu mesta, što znači da nema prevoza, a time ni zagađenja vazduha! Usitnjene grane i iglice jelki nisu prikladne za upotrebu u kompostu, ali su idealne za zaštitu biljaka koje traže kiselo tlo, kao i za ograničavanje širenja korova i to na ekološki način.

Stare jelke su se na ovaj način u Parizu prvi put prikupljale i reciklirale u razdoblju 2007./2008. godine kada je na 65 različitih lokacija sakupljeno svega 15.000 jelki. Zahvaljujući edukovanju građana i efikasnom sprovođenju ove akcije, 2019. godine prikupljeno je i reciklirano 97.356, a početkom prošle godine 115.250 jelki.

E2 portal   (Ville de Paris)