KOMPANIJA TESLA PRODALA SKORO POLA MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA TOKOM 2020.GODINE

Jedan od najpoznatijih proizvođača električnih automobila, kompanija Tesla u 2020. godini je prodala skoro pola miliona, tačnije 499.550 vozila, što je mnogo više nego što se očekivalo.

Godišnja isporuka tek je nešto manja od planiranog cilja direktora IIona Maska koji je najavio pola miliona vozila. Naime, on je na godišnjem sastanku deoničara održanom početkom ove godine, rekao da očekuje da će isporuke automobila biti između 477.750 i 514.500 u 2020. godini, uprkos uticajima pandemije.

Trenutni brojevi pokazuju da je Mask dostigao rekord kada je reč o njegovom poslovanju u automobilskoj industriji, a kako je navedeno, veća potražnja za električnim vozilima je zabeležena širom sveta.

Važno je istaći i to da je kompanija Tesla prodala više električnih automobila nego što je predvideo The Wall Street. Naime, prognoze poznate berze su bile da će se prodati 481.261 vozilo, a isporučeno je 18.289 vozila više.

Cena Teslinih deonica na berzi porasla je za više od 700% tokom prošle godine, a kompanija je shodno tome prijavila 5 uzastopnih tromesečnih dobiti. Kompanija Tesla je takođe najavila značajna širenja i napredovanja na tržištima Evrope i Azije s obzirom na to da tržište sve više prati ulaganja u električne automobile, prenosi Rojters.

E2 portal   (Reuters)