U PRIPREMI JE POSEBAN ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je pripremu posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije, s obzirom na veliki potencijal Srbije u toj oblasti, navodi se na sajtu Vlade.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug objasnila da je propis o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer je ta oblast sada deo Zakona o energetici.

Srbija ima ogroman potencijal u biomasi, geotermalnim izvorima i solarnoj energiji, ali ga očigledno do sada nije iskoristila. Mi ćemo tim zakonom pokušati da napravimo ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste, navela je ona.

Navela je da će biti promenjen dosadašnji sistem fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

Ona je ukazala na to da će posebna pažnja biti posvećena kogeneraciji, odnosno proizvodnji električne i toplotne energije u isto vreme, jer je to, pre svega, veoma efikasno.

Ono što je, takođe novitet, jeste formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost, i plan je da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz svih drugih međunarodnih fondova.

Cilj formiranja tog fonda će biti smanjenje trošenja energije i fokus će biti pre svega, na domaćinstvima, a ne samo javnim, velikim zgradama gde svakako može mnogo da se uradi da bi se povećala energetska efikasnost.

Treba napomenuti da se u Srbiji u proseku troši 40% električne i toplotne energije, zato što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova.

E2 portal   (Ekapija)