BEČ DOBIJA PAMETNE STANICE JAVNOG PREVOZA

Osim što brojnim projektima nastoji da podstakne održiv razvoj javnog prevoza i tako doprinese zaštiti životne sredine, bečko gradsko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien  pridaje veliki značaj digitalizaciji i pristupačnosti svojih usluga.

Zbog toga je u austrijskoj prestonici razvijena nova vrsta tramvajskih i autobuskih stanica, koja putnicima pruža mnoštvo korisnih informacija. Kako bi informacije bile preglednije i dostupnije, sve se nalazi na stubu.

Putnici se u realnom vremenu obaveštavaju o dolascima prevoza, i na istom stubu može se naći i takozvani e-papir. Putnici na njemu mogu da provere kad dolazi sledeći tramvaj ili autobus. Takođe mogu da pronađu mrežu svih linija i mogućnosti presedanja, vozni red i druge korisne informacije, na primer o kupovini karata, a dobijaju se i informacije o zastojima u saobraćaju. Sve informacije dostupne su na nemačkom i engleskom jeziku.

Prilikom razvoja ovog projekta preduzeće Wiener Linien usko je sarađivalo sa udruženjima osoba sa invaliditetom, kako bi tramvajske i autobuske stanice u Beču postale što pristupačnije za sve. Slepe i slabovide osobe dobijaju sve informacije uz zvučni zapis teksta. Osim toga, stanice imaju prepoznatljiv dizajn i jedinstven izgled, a zbog svetla na vrhu stuba lako se primete, čak i noću. Za boju stubova odabrana je crvena, jer slabovide osobe lakše percipiraju tu boju. Do sada je u austrijskoj prestonici postavljeno oko 30 ovakvih stanica.

E2 portal   (EurocommPR)