U INDIJI KORISTE ZAGAĐEN VAZDUH ZA PROIZVODNJU PLOČICA

Indijska startap kompanija Carbon Craft Design zagađeni vazduh koristi u građevinarstvu. Upotrebljava ga za proizvodnju zidnih i podnih pločica.

Vazduh u ovoj azijskoj državi jedan je od najzagađenijih na svetu. Od 30 svetskih gradova u kojima je vazduh najzagađeniji, 21 se nalazi u Indiji. Posledica toga je više od milion preminulih osoba godišnje.

Arhitekta Tejas Sidnal je bio šokiran kada je saznao koliko industrija uzrokuje zagađenost. Odlučan da građevinarstvo učini održivijim i da se uhvati u koštac sa zagađenim vazduhom, 2019. godine je osnovao startap kompaniju Carbon Craft Design.

Ugljenik iz izduvnih gasova koristi za proizvodnju pločica. Upravo je smanjenje koncentracije ugljenika značajan doprinos usporavanju globalnog zagrevanja i poboljšanju kvaliteta vazduha, ocena je stručnjaka.

Sidnal tvrdi da je vrlo malo onih koji nastoje da iskoriste ugljenik iz zagađenog vazduha i time doprinesu smanjenju zagađenja. Da bi uspeo u svojoj nameri, počeo je da sarađuje sa još jednom indijskom kompanijom, Graviky Labs, koja koristi ugljenik za pravljenje mastila i boja.

Graviky Labs koristi ugljenik koji nastaje iz automobila i industrije. U preradi otklanja zagađivače kao što su teški metali i čađ. Pročišćen ugljenik u obliku praha daje Carbon Craft Designu.

U proizvodnji pločica, ugljenik se meša sa cementom i otpadom mermera iz kamenoloma. Sidnal je ukazao da nastoje da svaka pločica sadrži 70 odsto otpadnog materijala. Pločice prodaje za 29 dolara po kvadratom metru, što je znatno viša cena u odnosu na cenu običnih, keramičkih pločica.

Kupci pločica su svetski brendovi, a među njima je i Adidas koji je svoju prodavnicu u Mumbaiju dekorisao ovim pločicama. Njihova distribucija bi ove godine trebalo da počne i u Evropi, najavio je Sidnal, a prenosi CNN.

E2 portal   (Klix.ba)