U PARIZU OTVORENA PRVA URBANA ŠUMA

Pripremni radovi na Trgu Katalonija u 14. arondismanu Pariza počeli su u aprilu 2022. godine, nakon predstavljanja projekta prve pariske urbane šume. Urbana šuma sa 478 stabala otvorena je pre nekoliko dana, 12. juna 2024. godine.

Ovaj trg je jedan od najmlađih trgova u Parizu, i nalazi se u neposrednoj blizini železničke stanice Monparnas. U njegovom centru bila je monumentalna fontana poljskog umetnika Šamaja Habera „Le creuset du temps“ (1985), koja nije radila više od 10 godina, a kao centralno ostrvo zauzimalo je površinu od čak 2 000 m² pokrivenih granitnim pločama koje su zadržale toplotu i pojačale efekat urbanog toplotnog ostrva. Trg je okružen savremenom arhitekturom i ovaj javni prostor doživljavan je kao bezlični kružni tok sa intenzivnim automobilskim saobraćajem.

Francuska metropola prednjači u sprovođenju mera prilagođavanja klimatskim promenama, a Pariski klimatski plan predviđa stvaranje 300 ostrva svežine širom grada do 2030. godine, uključujući tri urbane šume, od kojih je prva na Trgu Katalonija. O njenom uređenju u novembru 2021. godine održane su jednomesečne javne konsultacije, kroz koje su građani mogli da daju predloge za sadnju prve urbane šume. Osim toga, gradska uprava Pariza je održala niz konsultacija sa čelnicima svih pariskih arondismana i zatražila mišljenje struke, posebno arhitekata odgovornih za zaštitu spomenika i pejzažno nasleđe. To je otvorilo mogućnost preosmišljavanja i renoviranja celog trga, a dodatna prednost je bila i dubina tla, gde nema podzemne infrastrukture. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je ovaj trg izabran za sadnju prve pariske urbane šume, sa ciljem da se smanji efekat urbanog toplotnog ostrva, poboljša kvalitet vazduha i stvori prirodni sistem klimatizacije, ali i oživi njegovo celokupno okruženje, pretvarajući ga u novu oazu urbanog biodiverziteta.

Nekoliko minuta hoda od kule Monparnas, posle dve godine rada i guste sadnje skoro 500 stabala, nekadašnji kružni tok i čistina u njegovom centru postali su zeleni javni prostor – prva gradska šuma u ​​Parizu sa uskim rovom za prikupljanje kišnice. Zahvaljujući prenameni saobraćajnih traka, povećane su pešačke površine i izgrađene dvosmerne staze za bezbednu vožnju biciklom, a trg i okolina pretvoreni su u zeleniji i daleko prijatniji deo grada, prilagođen potrebama i rekreativnim aktivnostima. njenih stanovnika.

Ovaj projekat je središnji deo plana za sadnju 170.000 stabala u drugom mandatu gradonačelnice Pariza An Idalgo do 2026. godine, a koštao je 9,6 miliona evra, uključujući dizajn studija i 3,54 miliona evra namenjenih ozelenjavanju trga. Projekat prve pariske urbane šume realizovan je na ukupnoj površini od 12.400 m², od čega više od 4.000 m² zauzima centralna zelena površina trga na kojoj je zasađeno ukupno 478 stabala. Tokom prošle jeseni i proleća zasađeno je 270 velikih i srednjih stabala i 200 mladih stabala između dve i četiri godine. Gustim zasađivanjem čak 10 stabala i 40 grmova na svakih 100 m² šume, postignuto je 60 odsto prirodnog zasenčenosti krošnjama drveća, a drvećem i žbunjem različitih vrsta i visina usred grada stvoren je kompletan ekosistem, koji povezuje tlo, vegetaciju i naseljeni životinjski svet.

Čak 5.525 m² ukupne površine trga je propusno i omogućava sakupljanje kišnice, a procenjuje se da će prva urbana šuma smanjiti efekat urbanog toplotnog ostrva za 4 °C, što je izuzetno važno. s obzirom na to da se u narednim godinama i najtoplijim letnjim danima u Parizu mogu očekivati temperature do 50 stepeni Celzijusa.

Glavne prednosti urbane šume su stvaranje prijatne mikroklime i snižavanje temperature vazduha, ali i apsorpcija ugljen-dioksida, prečišćavanje vazduha i stimulacija urbane biodiverziteta jer pogoduje razvoju velikog broja različitih biljnih i biljnih vrsta, životinjske vrste.

E2 portal