U RIMU POČELA PRIMENA ZELENOG PLANA ZA VANREDNE SITUACIJE

Zeleni plan za vanredne situacije (Piano del verde di emergenci) predstavljen je u utorak 18. juna na autobuskoj stanici Largo Argentina u centru Rima, gde su postavljene tri velike palme. Zahvaljujući ovom planu, širom Rima biće zasađeno veliko drveće kako bi se stvorile dodatne prekrile površine i smanjili efekti urbanih toplotnih ostrva. To su pre svega lokacije u blizini stanica javnog prevoza u raznim delovima grada.

„Plan su izradili Odeljenje za zaštitu životne sredine i Kancelarija za klimu Grada Rima pre početka leta 2024. godine, i njime je identifikovano nekoliko površina pogodnih za sadnju velikih stabala, posebno u blizini stanica javnog prevoza“, rekla je Sabrina Alfonsi, predstavnica Gradskog veća Rima za poljoprivredu, životnu sredinu i upravljanje otpadom.

Rim se, kao i sve druge svetske metropole, suočava sa izazovima u vezi sa efektima klimatskih promena: povećanjem prosečnih temperatura, povećanim rizikom od ekstremnih vremenskih pojava i povećanjem uticaja urbanih toplotnih ostrva. „Dok nastavljamo sa radom na jačanju zelene gradske infrastrukture kroz sadnju novog uličnog drveća i gradskih šuma, posebno u istočnom delu grada, i druge intervencije urbanog pošumljavanja, smatrali smo da je potrebno je intervenisati tokom tri najtoplija meseca kako bi se umerile temperature i građanima ponudili hlad i zaklon dok čekaju na javni prevoz. U tom cilju zadužili smo Odeljenje za zaštitu životne sredine da od 18. juna do 15. septembra nabavi stabla odgovarajuće veličine i vrste i obezbedi njihovo pozicioniranje, uz odgovarajući plan navodnjavanja i nege. U narednih nekoliko dana biće završena sadnja prvih stabala u različitim delovima grada“, rekla je Sabrina Alfonsi.

Grad Rim je odobrio Plan adaptacije na klimu (Piano di Adattamento climatico), koji identifikuje akcije koje treba sprovesti kako bi se grad prilagodio klimatskim promenama i postigao klimatsku neutralnost do 2030. godine. Gradsko veće Rima je na sednici 30. maja 2024. godine obavezalo gradsku upravu da usvoji Master plan za drveće, odnosno dokument pod nazivom „Analiza i strategije za procenu uličnog drveća“ („Analisi e strategie per la rikualificazione delle alberature stradali“). Plan je izrađen u saradnji sa Savetom za poljoprivredna istraživanja i ekonomske analize poljoprivrede (CREA) i namenjen je realizaciji intervencija na zaštiti, regeneraciji i proširenju javnih zelenih površina i razvoju sistema zelene infrastrukture. Prošle godine je eksperimentalno postavljeno drveće na stajalištima Đardineti, Piazza Sempione i Largo Argentina.

E2 portal (Ekovjesnik)