U VOJVODINI USKORO OBUKA ZA MONTERE SOLARNIH PANELA

Radi povećanja energetske efikasnosti, upotrebe obnovljivih izvora energije, kao i otvaranja novih radnih mesta, predstavljen je model obuke za montere solarnih panela. Obuka će, kako je najavljeno, biti organizovana do kraja godine.

Na tržištu rada nedostaju monteri za solarne panele, kaže pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, dodajući da, kada je reč o novim i specifičnim profesijama, Vojvodina ide u korak sa vremenom sa ciljem očuvanja životne sredine i povećanja udela obnovljivih izvora energije kao što je sunčeva, instaliranjem što većeg broja solarnih panela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a za to nam trebaju kadrovi koji nedostaju.

Neophodno je ići i u korak sa merama štednje električne energije na svetskom nivou, najpre zbog energetske krize, objašnjava v.d. direktora Edukativnog centra Aleksandar Ašonja. Stoga je jedna od 60 besplatnih obuka koje ta ustanova organizovala i obuka za montere solarnih panela.

Reč je, objašnjava, o obukama za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju:
– Edukacija ljudi iz oblasti obnovljivih izvora energije je prilika da se otvore nove firme koje će se baviti prvenstveno prodajom ovih sistema, a kasnije i montažom, odnosno uslugama instalacija. Jedinice lokalne samouprave mogu da budu veza svojih nezaposlenih lica sa edukativnim centrom.

Tim povodom je, u okviru projekta „Bolja energija“, koji u središte pažnje postavlja zelenu ekonomiju, dogovorena saradnja Pokrajinske vlade sa Edukativnim centrom i Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj. Šef tog projekta u našoj zemlji Danijel Berg, kaže da je ideja tog petogodišnjeg projekta unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji sa fokusom podruške lokalnim toplanama i zgradama zajedničkog stanovanja i razvoja kompanija koje će pružiti informacije građanima na koji način mogu da se uključe.

Osim povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije, projektom će biti omogućen i novac za pravilno korišćenje tih resursa na nivou opština i u saradnji sa lokalnim i javnim partnerima.

E2 portal (RTV)