U VRANJU SE GRADI VETROPARK

U planu je izgradnja vetroparka maksimalne instalisane snage 100MW, na površini od 486,70 ha na obroncima i vrhovima brda Grot, Oblik, Ravnjak, Gola čuka, Drenjak, Baltina čuka, Belanovački preslap, Gradište i Đuranica. U pitanju su delovi katastarskih opština Drenovac, Sikirje, Oblička Sena, Tesovište i Gumerište, na teritoriji grada Vranja.

Investitor projekta je kompanija Windflow West iz Beograda, koja je, prema podacima sa APR-a, u vlasništvu američkog SunFlow Holdinga (70%) i turske kompanije Vulcanus Enerji Yatirim Anonim Sikreti (30%), a osnovana je u maju prošle godine, piše eKapija.

Za sada je planirano postavljanje 10 vetrogeneratora, od kojih će svaki imati snagu od 6MW.

Iz svakog od vetrogeneratora, kroz pilon do tla će se spuštati naponski elektroenergetski kabl napona 35kV. Četiri vetrogeneratora vezaće se na isti kabl kojim će se proizvedena električna energija transportovati do trafostanice/razvodnog postrojenja.

Mesto priključenja vetroparka na distributivni sistem električne energije biće određeno uslovima EPS- a koji će biti izdati u proceduri izrade Plana, prenosi eKapija.

Elaborat za javni uvid izradio je Iveks plus iz Babušnice, a rani javni uvid traje do 26. oktobra.

E2 portal (Građevinarstvo)