MINISTARSTVO NASTAVLJA SA UNAPREĐENJEM ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Ministarstvo rudarstva i energetike nastaviće sa subvencionisanjem unapređenja energetske efikasnosti, najavila je juče ministarka Zorana Mihajlović, dodavši da to ulaganje donosi i smanjenje potrošnje energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ona je obišla radove na ugradnji solarnih panela u OŠ „Iso Bajić“ u Kuli, kao i radove u okviru programa energetske sanacije porodičnih kuća i domaćinstava.

Navela da je Kula prvi grad koji je došao gotovo do kraja u realizaciji projekata u nacionalnom programu energetske sanacije objekata od javnog značaja, i uputila poziv svim lokalnim samoupravama da učestvuju u tom programu.
Mihajlovićeva je rekla da će postavljanje solarnih panela u školi u Kuli biti završeno sutra i navela da će to doprineti da se smanji potrošnja električne energije za gotovo 40%.

– Ovo je i primer za sve koji upravljaju javnim ustanovama da nema razloga da se ne prijave na javne pozive koje sprovodimo. Takođe, ovo je poziv i svim domaćinstvima da učestvuju u drugom programu koji je u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti – rekla je ministarka.

Ona je posetila i domaćinstvo porodice Ilić, na čijoj kući se radi termoizolacija spoljnih zidova, što je investicija vredna 900.000 dinara, koja će značajno smanjiti potrošnju toplotne energije.

Mihajlovićeva je podsetila da za domaćinstva država daje 50% subvencija, a za energetsku sanaciju javnih objekata 70%, preneo je sajt Vlade.

E2 portal