UDVOSTRUČIĆE SE GLOBALNI KAPACITET OBNOVLJIVE ENERGIJE

Globalni kapaciteti obnovljive energije trebalo bi da se udvostruče u sledećih pet godina, zbog zabrinutosti oko energetske bezbednosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U svom godišnjem izveštaju o izgledima za obnovljivu energiju, IEA je rekla kako se očekuje da će svetski kapacitet porasti za 2400 gigavata (GW), što je jednako današnjem ukupnom energetskom kapacitetu Kine, na 5640 GW do 2027. godine, izveštava Rojters.

To povećanje je 30% više od prognoze pre godinu dana.

Visoke cene gasa i električne energije zbog globalne energetske krize ove godine učinile su tehnologije obnovljivih izvora energije (OIE) privlačnijim.

Takođe doprinose rastu obnovljivih izvora energije SAD, Kina i Indija, koje sprovode političke i tržišne reforme kako bi podstakle bržu primenu OIE od prethodno planirane.

– Obnovljivi izvori energije do sada su se brzo širili, ali ih je globalna energetska kriza gurnula u vanrednu novu fazu još bržeg rasta dok zemlje nastoje maksimalno da povećaju svoju energetsku bezbednost – kaže izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Dodaje da je svet spreman da u sledećih pet godina poveća proizvodnju obnovljive energije u onoj meri u kojoj je to učinio u prethodnih 20 godina.

U izveštaju se navodi da će obnovljiva energija činiti više od 90% globalnog povećanja električne energije u sljedećih pet godina, pretekavši ugalj, i tako će postati najveći izvor proizvodnje električne energije do početka 2025. godine.

Globalni solarni PV kapacitet gotovo će se utrostručiti do 2027. i biće najveći svetski izvor električne energije, a kapacitet vjetra gotovo će se udvostručiti. Istovremeno će potražnja za biogorivima porasti za 22% do 2027. godine, stoji u izveštaju.

E2 portal (Seebiz.eu)