ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST U BORU

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sastao se sa predstavnicima delegacije Evropske banke za obnovu i razvoj koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan sa sedištem u Srbiji.

Tema sastanka bila je energetska efikasnost kroz obnovljive izvore energije, ali i smanjenje aerozagađenja. Predstavnici EBRD u razgovoru sa prvim čovekom Bora i njegovim sagovornicima razgovarali su o zameni energenata obnovljivim izvorom energije u tamošnjoj toplani, ali i rekonstrukciji sistema centralnog grejanja.

– U narednih mesec ili dva, Grad će imati priliku da se opredeli za određeni izvor energije koji želi da koristi. Mi smo spremni da pomažemo u daljim studijama, da definišemo projekat, kao i da finansiramo isti uz dodatne povoljnosti za Grad. Treba videti šta je isplativo i to treba definisati u fazama, kako bi bilo najbolje – rekla je Hargitai.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada nekoliko studija kako bi se utvrdila isplativost i opravdanost projekta, a Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Republike Srbije sa projektom izgradnje novih kotlarnica i ostali zainteresovani partneri uvideli su u gradu Boru direktnog i odgovornog partnera za rešavanje ovog pitanja.

– Pred nama je veliki zadatak kompletne rekonstrukcije toplane, jer naši građani moraju imati kvalitetnije, stabilnije i jeftinije grejanje, a Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Republike Srbije, sa projektom izgradnje novih kotlarnica, uvidele su u Boru direktnog i odgovornog partnera za rešavanje pitanja energetske efikasnosti na teritoriji našeg grada. Kroz direktno finansiranje i pomoć EBRD, sve zgrade na teritoriji grada učinićemo energetski efikasnijim, čime će sugrađani dobiti komfor, dobićemo manju potrošnju neophodne energije, samim tim i nižu cenu grejanja, ali i nove fasade – istakao je Milikić.

E2 portal   (Ekapija)