UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U 10.000 DOMAĆINSTAVA U SRBIJI

U Kraljevu su potpisani ugovori sa 67 lokalnih samouprava u kojim počinje realizacija projekata unapređenja energetske efikasnosti. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević kaže da će oni omogućiti da se unapredi energetska efikasnost u 10.000 domaćinstava u Srbiji.

On je rekao da je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala ugovore koji predviđaju zamenu vrata i prozora, spoljne izolacije kuća i stambenih jedinica i promenu kotlova za grejanje u vrednosti od milijardu dinara.

Građani će moći od avgusta da konkurišu za izdvojena finansijska sredstva dok će u julu biti raspisan poziv za firme koje će izvoditi radove – rekao je Lakićević za RTS.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Lakićević je povodom kriterijuma koje građani moraju da ispune prilikom prijavljivanja na javne pozive, rekao dapostoji pravilnik o rangiranju građana. Precizirao je da je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo lokalnim samoupravama pravilnik za rangiranje građana prijavljenih na javne pozive i firme koje će izvoditi radove.

– Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore – rekao je Lakićević.

Drugi važan kriterijum, kako je rekao, biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu tako da će, dodaje, tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, ti građani će imati prednost.

Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kome će se videti koliko će koštati izvođenje radova.

– Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i izvršiti procenu radova. Ako sve bude u redu, utvrdiće se rang lista – kazao je Lakićević.

Napomenuo je da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbeđuju 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani.

Državni sekretar je istakao da isti kriterijumi važe za zgrade koje će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv.

Dodao je da nije potrebna odluka stambene zajednice ukoliko građani žele da urade samo prozore u svojim stanovima.

E2 portal   (Tanjug)