UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KRAGUJEVCU KROZ ZAMENU STOLARIJE I IZOLACIJE

58

Grad Kragujevac će ove godine prvi put u cilju unapređenja energetske tranzicije, pružiti finansijsku pomoć individualnim domaćinstvima.

– Sredstva za mere energetske efikasnosti Grad je do sada izdvajao samo za javne objekte, ali ove godine zahvaljujući odluci Ministarstva rudarstva i energetike da finasira ove mere u individualnim domaćinstvima i objavljenom konkursu za koji smo aplicirali, nadam se da ćemo biti dobro rangirani i učestvovati u projektu – obrazložila je Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

Ona je dodala da je za ove namene iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona dinara, a finansiraće se zamena stolarije i zamena kotlova na ugalj i drva kotlovima na gas i pelet. Finansijska podrška za mere energetske tranzicije odnosiće se na kuće i na objekte koji imaju upotrebnu dozvolu, ne i na stanove, a ostali kriterijumi biće definisani Pravilnikom koji će usvojiti Gradsko veće.

Grad će podržati i bespovratno finansirati polovinu sume koja je neophodna da se promene prozori na kući ili izolaciju.

– Svesni smo i da je druga polovina možda nedostižna nekim sugrađanima, ali u međuvremenu država pregovara sa bankama koje će ponuditi povoljne kredite za tu svrhu – kazala je Biljana Ilić Stošić, odbornica i načelnica Šumadijskog upravnog okruga, prenosi sajt Grada.

E2 portal   (eKapija)