UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U STAMBENIM ZGRADAMA

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenulo je ambiciozan javni ESCO projekat, sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama koje su priključene na sisteme daljinskog grejanja.

Ovaj projekat takođe podrazumeva prelazak na naplatu prema stvarnoj potrošnji toplotne energije, čime se postiže veća pravičnost u troškovima grejanja.

U okviru programa, stambenim zajednicama će biti pružena bespovratna sredstva za pokrivanje troškova pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija.

Takođe, polovina vrednosti investicija će biti pokrivena bespovratnim sredstvima, dok će građani sami snositi preostalih 50% investicija, a to će biti implementirano kroz račune za grejanje.

Posebna pažnja će se posvetiti tome da ukupni godišnji trošak za grejanje i otplate investicija bude pristupačan građanima, kako ne bi premašivao niti bio značajno viši od dosadašnjih paušalnih plaćanja za grejanje.

Do sada su javni pozivi već raspisani u sedam lokalnih samouprava, uključujući Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Pirot, Užice, Vranje i Trstenik.

Planira se da uskoro budu raspisani i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.

Vrednost ovog projekta iznosi 64,5 miliona evra, pri čemu je 50 miliona evra zajam od strane EBRD, dok će preostalih 14,5 miliona evra biti obezbeđeno putem donacija.

Očekuje se da će preko 500 stambenih zgrada ukupne površine oko milion kvadratnih metara proći kroz proces energetske sanacije.

Sprovodjenjem mera energetske efikasnosti, projektom će biti ostvarene impresivne uštede energije od preko 35%, što se svodi na čak 81,000 MWh godišnje.

Takođe, očekuje se smanjenje emisija ugljen-dioksida za 20,000 tona godišnje.

Osim smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj ovog projekta je omogućiti prelazak na naplatu prema stvarnoj potrošnji za sve korisnike koji trenutno plaćaju grejanje paušalno.

Projekat predstavlja značajan korak prema održivom i energetski efikasnom stambenom sektoru u Srbiji.