URBANA VERTIKALNA FARMA U ŠANGAJU

Nedavno je predstavljen dizajn urbane vertikalne farme arhitektonskog studija Stefano Boeri Architetti nazvan „Urbana Vertikalna farma Brighfood“. Koncept je kombinovao vegetaciju, proizvodnju hrane i vizuelnu estetiku u strukturi od 110.000 kvadratnih metara kako bi istražio novi oblik urbane proizvodnje u gradskim okruženjima. Osim ekoloških prednosti, novi urbani poljoprivredni kompleks u Šangaju nudi komercijalni i poslovni prostor.

Usled rasta urbanizacije tokom poslednjih godina, sve više se postavljaju pitanja kako će se rešiti gubitak proizvodih zemljišta i degradacija staništa biljaka i životinja. Ovaj projekat se pojavio kao jedno od rešenja za ove probleme, a do njega se došlo istraživanjem novih metoda urbane proizvodnje tako da se zadovolje potrebe za hranom u urbanim delovima sveta.

Projekat predstavlja i meru protiv širenja nekontrolisanog rasta urbanih područja. Voće i povrće će biti primarna vegetacija na balkonima, koji će biti zasađeni na posebno planiranom južnom delu objekta od 45 stepeni koji se sastaje sa strukturnom mrežom stubova i spoljnom konturom zgrade.

Da bi se osigurao pravilan rast vegetacije, projektovano je 12 staklenika na terasama zbog okruženja u Šangaju i sezonskih vremenskih varijacija. Za izgradnju staklenika koristiće se membranski materijal ETFE, koji je lagan, elastičan, transparentan i potpuno se može reciklirati. Drveće manjeg rasta zasađeno je na severnoj strani konstrukcije radi dodatne sigurnosti i privatnosti, stvarajući pritom klasičnu vertikalnu šumu.

E2 portal   (Gradjevinarstvo)