PRVIH 100 DANA PROBNOG RADA NAJVEĆEG HIDROAGREGATA NA SVETU

Hidroegregat br.14 kineske hidroelektrane Baihetan, je prvi hidrogenerator u svetu snage million kilovata (kW) koji je razvila kompanija Harbin Electric Machinery Company. Radio je bezbedno i stabilno 2.400 sati, prolazeći ono što industrija naziva „prvih 100 probnih dana“, navodi se u obaveštenju koje je kompanija objavila u sredu.

Prolazak testa nije samo jasan dokaz da su tehnologija, tehnika proizvodnje i kvalitet ugradnje hidrogeneratora dostigli vodeće svetske nivoe. Pokazuje i da se Kina fokusira na čistu proizvodnju energije, kojom nastoji da ispuni ciljeve smanjenja emisije ugljen-dioksida, rekli su stručnjaci.

Uobičajeno je da se novi hidrogenerator pusti da radi neprekidno 100 dana, radi provere kvaliteta i proizvodnih performansi elektrane, navodi se u obaveštenju.

Druga po veličini u svetu

Hidroelektrana Baihetan snage 16 GW se nalazi na reci Jangce u provincijama Sečuan i Junan na jugozapadu Kine. Završetak radova je najavljen za jul sledeće godine. Projektovani kapacitet snage 16GW će se sastojati iz 16 proizvodnih blokova. To je drugi najveći hidroenergetski projekat u svetu, nakon brane Tri klisure u provinciji Hubei, u centralnoj Kini.

Takođe je primećeno da je kompanija Harbin Electric Machinery Company postigla dve inovacije u razvoju. Prvo, kapacitet elektrane je skočio sa 800.000 kW na milion kW. Drugo, dizajn turbine koristi duge i kratke lopatice, što u isto vreme pomaže u postizanju stabilnosti i visoke efikasnosti.

Hidroegregat br.14 instaliran je u maju i proizveo je 2,19 milijardi kilovat sati (kWh) otkako je pušten u rad.

Put ka čistoj energiji

Osim toga, korišćenjem hidroenergije Kina pokazuje nastojanje da razvija kapacitete za proizvodnju čiste energije. Kina pokušava da u narednih nekoliko godine ispuni svoje najveće ciljeve u pogledu emisija ugljenika. Elektrana br.14 je uštedela 876.000 tona uglja i smanjila emisiju CO2 za 2,18 miliona tona.

Kina je nedavno proširila restrikcije energije na brojne provincije i regije, uglavnom zbog borbe zemlje da obuzda industrije koje troše mnogo energije.

„Kineski nedostatak u snabdevanju električnom energijom nije veliki. Ali, potražnju za energijom je podstakao priliv narudžbina za proizvodnju u ovoj godini, nastao kao rezultat popuštanja globalne pandemije. Osim toga, vlada takođe ograničava snabdevanje električnom energijom kako bi naterala kompanije, koje imaju visoku potrošnju energije, da smanje proizvodnju”, rekao je Han Ksiaoping, glavni analitičar veb stranice energetske industrije china5e.com.

Prema Hanu, Kina će nastaviti da ograničava potrošnju uglja kako bi dugoročno ispunila svoje ciljeve smanjenja emisije ugljenika.

 

E2 portal   (Energija Balkana)