UŠTEDE KOD GRADNJE III

Iako je ideja o „uštedi energije“ aktuelna već duže vreme, i iako se kretala od toplog ka hladnom i nazad, proteklih 30-40 godina, danas je to sigurno vruća tema.
Uvek ima puno stvari o kojima treba razmišljati – i za to uvek premalo vremena – kada planirate bilo kakvu gradnju ili adaptaciju.
Ako radite planiranje danas bez uzimanja u obzir uštede u energiji – sutra će Vas to sigurno „udariti“ po džepu!

Ključni koncept
Dugotrajna kuća je dobra u zaustavljanju vode i isušivanju. Energetski efikasna kuća je dobra u zaustavljanju vazduha i toplote.

Za komfor unutra i držanje svega ostalog napolju- 3 najvažnije stvari!
Krov, zidovi i temelj čine omotač jedne kuće, i odluke koje donosimo u vezi ova tri strukturna dela mogu biti daleko najvažnije.
Svi moraju da ostvare iste stvari: zaustavljanje vazduha, usporavanje kretanje toplote, protok vode i isušivanje (protiv rđe i plesni). Svi oni dolaze u dodir sa istim elementima – vetar, voda, sunce – ali u različitim odnosima.

Ostali aspekti
Sveobuhvatni projekat je veoma bitan jer ako sve nije na svom mestu kada započnu radovi – potrošićete dosta vremena, novca i materijala dovodeći sve na svoje mesto.

Drenaža tla je izuzetno važan faktor u tome kako će se temelj ponašati. Pre nego što krenete sa iskopavanjem, obezbedite najbolji ugao ka suncu za besplatnu toplotu i svetlost.

Razmislite o montažnim komponentama. Ugradnja panela na krovnim ili zidnim sekcijama, ili celi moduli, znači manje otpada na gradilištu i izgradnju mnogo brže od konvencionalnih pristupa.

Neka zemlja pomogne grejanje i hlađenje. Ispod površine, zemlja ostaje na stalnoj temperaturi tokom cele godine.

Dobro zaptivanje i izolacija zahtevaju pažnju za detalje. Različite metode gradnje uspevaju da smanje stopu infiltracije vazduha (blokovi na bazi betona; OSB ploče i dr.), ali ne postoji samo jedno rešenje i bez obzira koji pristup je preuzet, stvar je u detaljima.

Neki saveti:
• Za krute pene, koristiti više slojeva s raspoređenim šavovima.
• Šupljine u zidovima ispunjavati celulozom ili penom u spreju.
• Sprej pena za rubne grede.
• Pena za krovne rupe.
• Ako kuća uključuje razvode i kanalice u potkrovlju, izolovati krov umesto plafona.

„Zeleno“ pravilo „svaki lonac svoj poklopac“ -važi za izvođenje svakog posla!
Ako izbušite rupu, treba da je posle i zatvorite! Pre ili kasnije se desi da se vazdušna barijera probije (u zidovima, pregradama, podovima, plafonima, potkrovljima; sastavima; štokovima; i dr.) bilo da izvlačite žicu, ubacujete cev ili šrafite šraf. Svako bi na poslu, trebao da ima pristup odgovarajućim zaptivačima ili sprej-penama.

E2 portal